Boek review: Eet als een expert – I’m a Foodie

Bij veel voedingsboeken denk je toch elke keer weer hetzelfde te lezen. Inmiddels zijn er zoveel en regelmatig worden er weer nieuwe ‘ gezonde voeding’ boeken gepresenteerd. Bijna denk je alles wel te weten en zijn er weinig verrassende gezondheidsweetjes te vinden. En toch kocht ik het boek  ‘ Eet als een Expert’ van I’M A Foodie.

Een wetenschappelijke boek over gezonde voeding? Echt?

Waar ik op de eerste plaats benieuwd naar was, is de wetenschappelijke visie die zij, naar eigen zeggen, vertegenwoordigen. I’M A Foodie bestaat uit verschillende voedings –en gezondheidswetenshappers die kritisch zijn op de huidige trends en die dus, naar eigen zeggen, zin van onzin scheiden. Dat maakt me natuurlijk wel nieuwsgierig. Is het echt waar?

Daarnaast ben ik zelf van het ‘makkelijke’ eten. Ik eet graag gezond maar het moet niet te moeilijk zijn of te veel tijd kosten. Ik ben van nature geen talent in de keuken…Op de voorkant van Eet als een Expert staat: met meer dan 150 makkelijke recepten. De vraag was dus vooral of ze ook echt zo makkelijk zijn, makkelijk genoeg voor mij in ieder geval zodat ik er ook daadwerkelijk wat aan heb.

Hoe gezond is voeding?

Zodra je begint aan het boek lees je er eigenlijk heel gemakkelijk doorheen. De onderwerpen worden kort en bondig toegelicht. De vragen die worden beantwoord zijn ook echt de vragen die je zelf zou stellen: hoe gezond is brood? Hoe ongezond is suiker? Hoe belangrijk is het ontbijt en is een vegetarische eetpatroon beter? De onderwerpen zijn om die reden niet echt nieuw maar toch lees je wel nieuwe weetjes en tips over deze voedingsmiddelen en voedingspatronen. Dat heeft me zeker verrast en had ik niet verwacht. Dit maakt het lezen ook absoluut interessant en is het geen herhaling van wat je al weet, ondanks dat sommige dingen toch wel echt bekend zijn inmiddels. Daarbij is Eet als een Expert mooi vormgegeven met een goede afwisseling tussen tekst en beeld, wat het aantrekkelijk en ook zeker niet saai maakt.

De wetenschap is niet heel erg aanwezig maar wordt wel regelmatig benoemd. Er staan geen ingewikkelde verwijzingen maar onderzoeken worden wel aangehaald. Ook wordt duidelijk toegelicht hoe onderzoek naar voeding nou eigenlijk geïnterpreteerd kan worden. Dat is nieuw voor mij en zeker interessant.

Makkelijke recepten of toch niet zo makkelijk?

Ook de recepten hebben me positief verrast. Eigenlijk zijn ze zo simpel dat je het ook zelf had kunnen bedenken en toch doe ik dat niet. Ze zijn anders maar toch ook niet en zijn heel erg gezond. Je kunt er ook echt goed mee afwisselen waardoor zelfs ik nog inspiratie op doe voor voedingscombinaties of een eigen mini-menuutje. Gewoon leuke, praktische recepten waar die je makkelijk toepast in je dagelijkse voedingspatroon. Ideaal voor mij dus met een hoge score op ‘ eenvoudig zelf te maken’!

Overall conclusie

Eet als een Expert is een leuk boek. Hoewel ik er misschien niet al te hoge verwachtingen van had heeft het me toch verrast. Niet alleen is het boek informatief maar ook leuk vormgegeven, wat direct inspireert tot een gezonder voedingspatroon. De wetenschappelijke verwijzingen zijn niet echt aanwezig maar de onderzoeken of conclusies ervan worden wel benoemd. Al met al een goede en leuke toevoeging op alle ‘gezonde voeding’-boeken die ik inmiddels heb gelezen. Toch een aanrader dus! En stiekem ben ik ook wel benieuwd naar het volgende boek Eet als een Atleet.

Meer reviews? Lees dan hier verder! Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *