Vitamine D: Niet alleen voor sterke botten en tanden!

Van vitamine D is vooral bekent dat het een positief effect heeft op de botten en tanden maar daarnaast zijn er nog meer gezondheidsvoordelen die vitamine D kan hebben. De inname van vitamine D is belangrijk voor onze gezondheid en over het algemeen krijgen we te weinig vitamine D binnen. Daarom is het zo belangrijk om een beetje meer te weten over vitamine D en de mogelijke positieve werking op onze gezondheid.

Vitamine D is goed voor sterke botten. Dat weten we. Vitamine D kan in combinatie met calcium botverlies beperken en heeft een positieve invloed op de botdichtheid. Vitamine D is dus goed voor een sterk skelet. Het risico op botbreuken wordt verkleind. Daarnaast zorgt voldoende vitamine D ook voor een goed evenwichtsgevoel waardoor het risico op botbreuken niet alleen afneemt maar ook voorkomt.

Vitamine D beïnvloedt ook de spierfunctie. Een tekort kan leiden tot spierzwakte of spierkrampen. Vitamine D zijn dus belangrijk voor een goede spierwerking.

Daarnaast wordt de rol van vitamine D in het immuunsysteem steeds vaker aangetoond. Vitamine D zou een rol spelen in het proces van het onschadelijk maken van bacteriën waardoor voorkomen kan worden dat je ziek wordt. Vitamine D spelen ook een rol bij het remmen van ontstekingen. Daardoor kunnen mogelijk zelfs sommige soorten kanker voorkomen worden. Onderzoek van KWF heeft dit aangetoond voor bijvoorbeeld colonkanker.

Vitamine D in de jeugd kan ook diabetetes voorkomen. Vitamine speelt een rol ter preventie van insulineresitentie. Ook bestaat er een verband tussen een lage vitamine D status en een verhoogd risico op diabetes type 2.

En tenslotte zou er mogelijk ook een relatie kunnen zijn tussen een lage vitamine D status en depressie. Een vitamine D tekort kan het serotoninegehalte verlagen en een serotoninetekort kan in verband worden gebracht met verschillende soorten depressies.

Het lijkt me dus wel duidelijk dat vitamine D een belangrijke rol speelt in onze gezondheid. Misschien is die rol nog wel veelgroter dan we denken. Bij kleine kinderen wordt ons verteld dat extra vitamine D noodzakelijk is maar zodra je wat ouder wordt blijkt het toch wat minder bekend. Na al de voordelen gelezen te hebben die mogelijk een verband hebben met voldoende vitamine D ben ik wel overtuigd om supplementen te nemen en ook om wat meer naar buiten te gaan!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *