RECEPT – Zelf pepernoten maken

Sinterklaas is weer in het land! En niks is leuker dan zelf pepernoten maken! Zelfgemaakte pepernoten zijn niet alleen heel erg lekker maar het is ook nog eens heel erg gezellig om bijvoorbeeld samen met de kids pepernoten te maken. En het is niet eens moeilijk!

Er zijn echt heel veel verschillende recepten voor zelfgemaakte pepernoten maar eigenlijk zijn ze allemaal niet zo ingewikkeld. Vaak zit het verschil in de ingrediënten die je nodig hebt en hoe luxe je ze natuurlijk wilt hebben. Zo zijn er ‘gewoon’ pepernoten maar natuurlijk ook pepernoten met chocolade, pepernoten met vulling en pepernoten met allerlei andere versieringen. Het is helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren en creativiteit! Ik kies natuurlijk voor een makkelijk recept :)


Pepernoten of kruidnoten?

Wist je trouwens dat pepernoten eigenlijk de vierkante, lichtbruine blokjes zijn? De pepernoten waar ik het voor dit recept over heb , zijn eigenlijk kruidnoten. Zo ken ik ze natuurlijk ook maar ik noem de kruidnoten toch eigenlijk altijd pepernoten. De zelfgemaakte pepernoten zijn dus eigenlijk zelfgemaakte kruidnoten.

Het recept voor zelfgemaakte pepernoten

Het recept voor de zelfgemaakte pepernoten heb ik niet zelf bedacht. Ik ben wel uitgebreid op zoek geweest naar een recept met niet zo veel en vooral niet te ingewikkelde ingrediënten. Makkelijk dus. Het liefst heb ik ook alles min of meer in huis zodat ik ze op elk moment, wanneer het even uitkomt, kan gaan maken. Ook geef ik de voorkeur aan een recept wat in mijn ogen het meest gezond is. Alhoewel ze natuurlijk nooit heel gezond zijn, er zit hoe dan ook suiker in, in welke vorm dan ook.

Dit recept voor kruidnoten vond ik op Goodtobeyou.nl

Ingrediënten:

 • 200 gr. speltmeel (of een andere variant van meel, zoals amandelmeel)
 • 2 grote theelepels speculaaskruiden
 • 60 gram kokosolie
 • 70 gram honing (biologisch)
 • 3 eetlepels melk (bij voorkeur plataardige melk)
 • klein snufje zout

Bereiding voor een ruime zak pepernoten:

 1. Verwarm de oven voor, op ongeveer 160 graden
 2. Voeg alle ingrediënten samen in een kom, op de melk na. Kneed hiervan een bal deeg en giet er af en toe een beetje melk bij om het goed kneedbaar te maken. Is het deeg te droog, voeg er wat extra melk aan toe. Is het te nat, dan kan er wat meel bij.
 3. Maak kleine bolletjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Zorg voor voldoende ruimte tussen de pepernoten
 4. Druk de bolletjes zacht aan zodat ze een beetje platter worden en al wat gaan lijken op de pepernoten.
 5. Bak ze 15-20 minuten in de oven. Pas op dat ze niet verbranden! Vooral op het laatst kan het hard gaan.
 6. Laat ze afkoelen zodat ze lekker knapperig worden.

En nu genieten! Niet alleen in December rondom Sinterklaas maar gewoon op elk moment dat je er zin in hebt! Heerlijk toch, en zo makkelijk!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *